مته ها و ابزار حفاری

1-حفاری در معادن

به منظور فعالیت های اکتشاف و استخراج معادن از انواع مختلف مته ها و سیستم های حفاری استفاده می گردد که شرح خلاصه ای از آنها در زیر ارائه می گردد:

حفاری اکتشافی: Exploration Drilling

حفاری یکی از رایج ترین شیوه های اکتشاف معادن است که به منظور پیدا کردن مواد معدنی مورد نظر و بررسی کمیت و کیفیت آن در یک معدن استفاده می گردد. به کمک حفاری اکتشافی می توان نمونه های پودری و یا با عملیات مغزه گیری (کور گیری) نمونه های استوانه ای از سنگ معدن را در اعماق مختلف بدست آورده و به مطالعه ساختگاه معدن و مواد معدنی موجود در آن پرداخت.

 انواع مختلف مته های حفاری جهت نمونه گیری های مغزه ای و یا پودری و برای سازندهای مختلف با سختی های مربوطه طراحی و ساخته می شوند که انتخاب نوع و جنس مناسب مته اولین قدم در راه عملیات اکتشاف دقیق و مقرون به صرفه می باشد. انتخاب نوع مته و سیستم حفاری اکتشافی بستگی به ساختار خاک یا سنگ معدن، نوع نمونه مورد نیاز، دقت و خلوص نمونه مورد نیاز و عمق مورد نظر جهت عملیات نمونه برداری، نوع ماشین حفاری، سرعت چرخش دستگاه و گل حفاری استفاده شده  دارد. معمولاً نمونه برداری در سنگ های نرم تر، عمق های کم تر و در مواقع نیاز به دقت های پایین تر امکان استفاده از سیستم ها و مته های ساده تر و کم هزینه تر و رسیدن به سرعت بالاتر حفاری را فراهم می کند و برعکس برای حفاری در سنگ های سخت تر، نیاز به نمونه های دقیق تر و نمونه برداری از اعماق بیشتر مستلزم استفاده از سیستم ها و مته های پرهزینه تر بوده و سرعت حفاری در این شرایط کمتر خواهد بود.

از آنجا که مته های حفاری قطعات مصرفی پرهزینه ای می باشند انتخاب مته ای با طراحی و جنس مناسب برای سازند موجود که ضمن هزینه مناسب از سرعت حفاری و طول عمر خوبی نیز برخوردار باشد می تواند هزینه های عملیات حفاری را به مقدار قابل توجهی کاهش دهد.

همچنین استفاده از رادهای حفاری با کیفیت که شامل جنس فولاد خوب و نیز کیفیت رزوه ها می باشد، می تواند هزینه های حفاری را به مقدار قابل توجهی کاهش دهد. زیرا استفاده از راد های بی کیفیت علاوه بر استهلاک بالای راد و طول عمر کم آن، می تواند باعث شکست راد و گیر کردن مجموعه رادها و کوربارل در گمانه شود که خسارت های سنگینی را به شرکت حفار وارد می آورد.

حفاری به کمک مته مارپیچی (Auger)

 از مته های مارپیچی یا حلزونی Auger برای حفر گمانه های نسبتاً کم عمق در خاک و یا سنگ های نرم استفاده می شود. مارپیچی موجود روی لوله حفاری ذرات خاک و سنگ را از درون گمانه به بالا منتقل می کند. از سرمته های مختلف در نوک لوله حفاری استفاده می شود. به کمک این شیوه می توان نمونه برداری پودری با دقتی نه چندان زیاد انجام داد و با توجه به مشخصات آن شیوه ای کم هزینه ولی با کاربرد محدود می باشد. Auger

حفاری ضربه ای به شیوه Reverse Circulation یا (RC)

 در این شیوه  حفاری اکتشافی از یک چکش درون چاهی مخصوص (Down The Hole Hammer) به همراه لوله های خارجی  و داخلی جهت برداشت نمونه های پودری با خلوص بالا استفاده می گردد. بیشتر بدانید

Reverse Circulation

مغزه گیری با مته های الماسی (Core Drilling)

 در این شیوه حفاری اکتشافی به کمک مته های استوانه ای الماسی (یا جنس های دیگر) مغزه گیری در سنگ معدن انجام می شود. بیشتر بدانید

Core Bits

مغزه گیری با مته های الماسی به شیوه وایرلاین (Wireline Core Drilling)

در  مغزه گیری  به شیوه وایرلاین عملیات حفاری مانند مغزه گیری معمولی انجام می گردد و پس از حفاری به منظور خارج کردن مغزه از داخل لوله، از سیستم وایرلاین استفاده می گردد که بدون نیاز به خارج کردن رادهای حفاری، مغزه را به همراه  لوله درونی از درون گمانه بالا می آورند.Wireline-Ezy Latch

Wireline-Ezy Latch-Exploded

حفاری استخراجی: Extraction (or Production) Drilling

 در حفاری استخراجی هدف از حفر چاله یا گمانه نمونه برداری نبوده و جهت انجام عملیات آتشباری یا انفجار سنگ معدن استفاده می شود. مته ها و شیوه های متنوعی جهت حفاری چاله انفجار یا Blast Hole وجود دارد که انتخاب آنها بستگی مستقیم به جنس و سختی سنگ معدن، عمق و قطر چاله مورد نیاز دارد.

انجام حفاری استخراجی به دو شیوه اصلی چرخشی و یا ضربه ای انجام می گردد که در هر نوع آن مته های خاصی مورد استفاده قرار می گیرند.

مته های مخروطی یا کاج دار (Tricone)

 مته های مخروطی یا کاج دار که متداول ترین آنها نوع سه مخروطه می باشد، به منظور نفوذ در سنگ های معدن نرم و یا سخت طراحی شده اند و جزو پرکاربرد ترین مته های حفاری به شیوه چرخشی می باشند.Tricone

مته های تیغه ثابت PDC (الماس مصنوعی) (Polycrystalline Diamond Compact)

 مته های PDC  دارای تیغه هایی از جنس الماس مصنوعی بوده و مناسب حفاری در سخت ترین سنگ های معادن می باشند.PDC

حفاری ضربه ای، با چکش بیرون چاه Top Hammer

از مته های دکمه ای (یا ساچمه ای) در حفاری بوسیله Top Hammer استفاده می شود. از این شیوه در مواردی که عمق چاله زیاد نباشد استفاده می گردد.Top Hammer-Bit

حفاری ضربه ای، با چکش درون چاهی Down The Hole Hammer یا (DTH)

DTH-Bit

به منظور حفر چاله های عمیق تر و با قطر بیشتر در سنگ های سخت می توان از چکش های درون چاهی و مته های دکمه ای مخصوص آنها استفاده نمود.

۲-حفاری ژئوتکنیک

حفاری عملیات ژئوتکنیک نیز یک نوع حفاری اکتشافی است که جهت مطالعه جنس و ساختار زمین، عمق سنگ بستر و مقاومت خاک استفاده می شود. به این منظور نیز بسته به احتیاج از هردو شیوه نمونه گیری پودری و مغزه گیری استفاده می شود.

 


نظرات شما عزیزان:

نام :
آدرس ایمیل:
وب سایت/بلاگ :
متن پیام:
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

 

 

 

عکس شما

آپلود عکس دلخواه:






برچسب‌ها:

تاريخ : برچسب:مته,حفاری, | 12:55 | نویسنده : پرویز زرانگوش 09183347188 |
.: Weblog Themes By VatanSkin :.